Thema's 2022-2023

Voor het eerste jaar van onze wetenschapswedstrijd hebben we voor 6 thema's gekozen waarin jullie kunnen deelnemen. Binnen deze 6 thema's vinden jullie 4 algemene thema's en 2 thema's die gelinkt zijn aan actuele thema's. Projecten kunnen binnen verschillende thema's vallen. We raden jullie aan om de thema's eens door te nemen en vooral rond het thema te werken wat jullie het meeste aanspreekt.

 

 

Algemene Thema's

Duurzaamheid

Duurzame uitvindingen zijn uitvindingen die belangrijk is voor de levensbehoefte van mensen maar zonder schade aan te richten voor de toekomst.

Voorbeelden: Maak gebruik van hernieuwbare energie (zonnepanelen, windenergie), gebruik zoveel mogelijk recycleerbare materialen in je project...

Internet of things

Internet of Things (IoT) plaatst sensoren of software in alledaagse voorwerpen om informatie te kunnen uitwisselen met andere apparaten of via het internet.

Voorbeelden: sensoren koppelen aan een gsm, zelfrijdende auto's, slimme verkeerslichten, weeranalyse...

Upcycling

Bij upcycling ga je aan de slag met een oud/versleten product en je gaat proberen hier een nieuw en beter product van te maken.

Voorbeelden: rugzakken van autobanden, bloempotten als lampenkapjes, veters als riem...

Video challenge

Maak een filmpje van maximum 3 minuten waarin je een moeilijk experiment of wetenschappelijk inzicht uitlegt zodat iedereen het kan begrijpen. Je mag ook gebruik maken van animaties of stop-motion om je video wat aantrekkelijker te maken.

Voorbeelden: werking van een kerncentrale, verschillende soorten suikerziekte, hoe werkt je immuunsysteem...

Actuele Thema's

Water

Je draait de kraan open en er stroomt fris drinkbaar water... dit is voor ons vanzelfsprekend maar de voorziening van water is niet meer zonder problemen. We zullen in de toekomst andere manieren moeten zoeken om water te zuiveren of te hergebruiken.

Voorbeelden: projecten om water te besparen, filterinstallaties, slim besproeien, zuiver water hergebruiken dat verloren gaat...

Energie

Energie opwekken zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen (olie, aardgas en steenkool) is steeds belangrijker. Niet alleen het milieu haalt hier voordeel uit maar deze fossiele brandstoffen geraken ook op.

Voorbeelden: alledaagse voorwerpen laten werken op bewegingsenergie, energie halen uit sporten,...